top of page

Sürdürülebilirlik Ve İklim Risklerinin Raporlanması

Güncelleme tarihi: 17 Tem 2023

Uzun zamandır beklenen ve dünya genelinde Sürdürülebilirlik ve İklim Risklerinin raporlanması için yeknesak ve karşılaştırılabilir bir sistem getiren IFRS-S1 ve IFRS-S2 uluslararası raporlama standartları yayınlandı.


Genellikle risk yöneticilerinin (CRO) ve mali kontrol ekiplerinin (CFO) ekiplerinin aşina olduğu ve dünya genelinde finansal sonuçların karşılaştırılabilir olmasını sağlayan International Financial Reporting Standards (IFRS) standartları artık sürdürülebilirlik ve iklim risklerine ilişkin açıklamaların da karşılaştırılabilir olmasını sağlamak amacıyla yeni bir standart setine kavuştu.


Bugüne kadar bildiğiniz gönüllülük esasına dayanan CDP, TFCD ve GRI raporlama setlerinden faydalanarak oluşturulan bu raporlama seti artık uluslararası minimum çerçeveyi çiziyor olacak.


IFRS-S1 işletmelerin sürdürülebilirliği nasıl anladığı, risk ve fırsatları nasıl yönettiği, emisyon ölçüm ve hedeflemelerini çeşitli prensipler çerçevesinde anlattığı dipnotlardan oluşurken, IFRS-S2 ise iklim risklerine maruziyet düzeyini ve bu riskleri azaltmak için alınan aksiyonlar ile kırılganlıkların nasıl azalttığını açıkladığı dipnotlar olacak.


IFRS-S2'nin sektörler bazında ek açıklama yükümlülükleri de bulunmakta, bunları ise sektöre özel dipnotlar olarak adlandırabiliriz.


Peki Türkiye'de sadece belirli büyükte olan firmalar denetim raporu hazırlarken ve bunların büyük oranı sadece yıllık olarak hazırlanırken uygulamanın nasıl olması beklenir?


Türkiye'de IFRS-S1 ve IFRS-S2 ne zaman zorunlu hala gelecek?


Türkiye'de bu finansal dipnotların geçişi için bir önceliklendirme yapılması gerekecektir. Bu nedenle ilk aşamada yani 2023 yıl sonu finansalları hazırlanırken öncelikle banka ve banka dışı finansal kuruluşlar ile halka açık şirketler için erken uygulama ile başlanabileceği ve nihayetinde 2024 yılsonu finansalları hazırlanırken yine bu kitle için zorunlu tutulması beklenebilir. 2025 yılsonu finansalları için ise belirli büyüklük üzerindeki ya da karbon yoğun üretim firmaları için zorunlu hale gelmesi beklenebilir.


Türkiye'de hangi firmaların bağımsız denetim raporu hazırlamak zorunda olduğu ve Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (IFRS) ile uyumlu Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS) yayınlanmasından sorumlu kuruluş Kamu Gözetim Kurumu (KGK) dur.


Ancak KGK gözetim kurumunun takviminden bağımsız olarak halka açık şirketler ve yurtdışı tahvil ve borçlanma aracı ihraç eden kuruluşlar bu standartlara sektöre uyum kapsamında lokal regülasyondan önce uygulamak zorunda kalacaklardır.


Kreafin Danışmanlık A.Ş. IFRS-S1 ve IFRS-S2 yi kavramak ve raporlamanın yapılması için gerekli olan veri altyapısı ve yönetişim yapısı konusunda danışmanlık vermekte ve ilgili ekiplerinizi teknik eğitimlerle yasal uyum gerektiren bu düzenlemelere hazır hale getirmektedir. İletişim formu aracılığıyla bizimle temasa geçebilir ve programınızı bir hafta içerisinde oluşturabilirsiniz.







198 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page